Sopranen Ruth Edman var en av dem som sjöng upp. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Lund

Svårt för proffssångare att få kyrkjobb

1:40 min

Kyrkorna borda anlita fler professionella sångare. Det menar Arbetsförmedlingen i Skåne som i dag arrangerade audition i Lund där ett 20-tal operasångare sjöng upp för församlingar. Kyrkornas begränsade ekonomier har gjort att man håller igen på proffssångare. Samtidigt står professionella operasångare arbetslösa.

– Det är ju jobben i kyrkorna som gör att man kan klara sig utan a-kassa, säger sopranen Ruth Edman.

Hon var en av dem som sjöng upp i dag.

– Men man får ju förhandla för kyrkorna har ju ont om pengar, säger Ruth Edman.

Det är väldigt tydligt att kyrkorna på landsbygden har sämre förmåga att betala för professionella sångare, säger Ruth Edman. Hon brukar försöka hitta jobben helt enkelt genom att ringa runt. På audition i dag var det bara ett fåtal närvarande representanter för de tänkta arbetsgivarna, kyrkorna.

Den gamla myten att det är kantorns fru som brukar få stå för solosången i församlingarna är såklart inte sann, men heller inte helt avlägsen från verkligheten. För skälet till att man inte anlitar fler professionella sångare är bristen på pengar.

– Vi har för liten budget. Vi försöker hitta inhemska lokala solister som kan göra det till priser som vi kan klara, säger Stefan Ekblad, biträdande domkyrkoorganist i Lunds domkyrka.

Vad spelar det då för roll att ni får se alla dessa fantasiska sångare om ni ändå inte har pengar?

– Vi får kontakt med dem och kan diskutera vad som är möjligt att göra med den budget vi har. Vi är ju alltid intresserade av att ha duktiga solister, säger Stefan Ekblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista