1 av 2
Pajen är gjord på äpplen som egentligen skulle kastats.
2 av 2
Kockeleverna får lära sig laga mat på mindre färsk mat.Foto: Ehsan Noroozi/Sveriges Radio
Morgon i P4

Elever ger gammal mat nytt liv

2:18 min

I dag kastas mycket mat som det egentligen inte är något fel på. Därför har eleverna på Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium i Malmö fått lära sig att använda och tillaga mat som enligt förpackningen är utgången.

– Det har varit förvånansvärt vanligt att laga mat med utgångna datum. Man märker liksom ingen skillnad på varken smak eller konsistens, säger Felicia Flemming, elev på Hotell- och restaurangutbildningen.  

Eleverna berättar att det är viktigt att avdramatisera datumen på förpackningarna och om en frukt eller grönsak har något brunt på sig är det bara att skära bort den biten.

– Har man massa saker i kylen kan man passa på att ta det och slänga ihop en gryta eller soppa, det finns inget som passar bättre för utgångna produkter, säger eleven Astrid.

Under tre veckor har eleverna fått arbeta med mat på olika sätt och lära sig om Dumpster diving. Begreppet kommer från USA och innebär att man tar tillvara på det som andra slänger bort.

Läraren Linda Freij berättar att de vanligaste produkterna som slängs är bröd och grönsaker. Mycket mat slängs direkt i affären eftersom ingen vill köpa till exempel ett äpple med en brun fläck på, eller ett bröd som snart passerar bäst före datum. Eleverna på skolan har fått gå till olika butiker och samlat in utgången mat som de senare har tillagat i skolan.

– Under de första dagarna av projektet sa många elever ”ewwh vad äckligt”, men nu vet de att många produkter fortfarande är bra, säger Linda Freij, lärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista