Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Malmö

Dom mot barnskötare står fast

1:32 min

Barnskötaren som utsatte barn för sexuella övergrepp på en förskola i Malmö där han arbetade måste betala ett högre skadestånd. Hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom för mannen.

Det var förra sommaren som en femåring berättade för sin mamma om vad som hade hänt på vilan på dagis när den 33-årige barnskötaren var ensam vuxen med barnen. Det blev början på den polisutredning som nu har lett fram till domar i både Malmö tingsrätt och i dag i hovrätten.

Mannen nekar till brott, men två domstolar anser att han är skyldig till tre av de fem brott han åtalades för: ett fall av grovt sexuellt övergrepp, en grov våldtäkt och ett sexuellt ofredande. Alla händelserna inträffade på förskolan under förra året.

I två fall frias han. Det gäller händelser 2005 och 2008 på två andra förskolor i Malmö där han jobbade. I det ena fallet ett grovt sexuellt utnyttjande, i det andra en misshandel.

De drabbade barnen är små, men har kunnat berätta om detaljer som övertygat domstolarna om att mannen verkligen har förgripit sig på dem. Förhören har spelats in på video och sedan spelats upp för rätten.

Hovrätten fastställer tingsrättens dom i dag på fyra år och tre månaders fängelse, men höjer det skadestånd mannen ska betala till det barn han utsatte för en grov våldtäkt, från 100 000 kronor till 130 000 kronor. De två andra drabbade barnen får 40 000 respektive 10 000 kronor.

Samtidigt pågår ytterligare en rättsprocess. Föreståndaren på förskolan där mannen arbetade förra året har åtalats för tjänstefel, eftersom hon inte anmälde till socialtjänsten att det fanns misstankar om övergrepp. Rättegången mot henne hålls i juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista