Stor turbulens i Position Skåne

De politiska turerna kring Region Skånes miljonsatsning på segeltävlingen America’s Cup fortsätter. Redan i veckan blir det en extra bolagsstämma i marknadsföringsbolaget Position Skåne som Regionstyrelsen har bestämt ska stå för de 20 miljoner kronorna till segeltävlingen.

Vid bolagets extra styrelsemöte igår hoppade flera ledande socialdemokrater av, däribland Christine Axelsson, regionråd med ansvar för regional utveckling.

– Det har blivit mer politik än sakinnehåll. Satsningen på America’s Cup får man nog säga blev kulmen, säger Christine Axelsson.

Förutom Christine Axelsson, så avgick två andra socialdemokrater: Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu och Helene Fritzon från Degeberga.

Att Position Skåne med kort varsel ska satsa 20 miljoner kronor på en deltävling i segeltävlingen America’s Cup är kontroversiellt. Enligt det förslag som ligger på bordet nu ska en femtedel av Positions Skånes budget år 2006 och 2007 användas för att betala tillbaka miljonerna till America’s Cup-arrangörerna.

Många projekt för att marknadsföra Skåne kommer att läggas på is.

– För 2006 0ch 2007 är det helt omöjligt att se vad man då ska skära i för att hämta hem de här pengarna, säger Thomas Lantz, moderat och vice ordförande i Position Skånes styrelse.

Den extra bolagsstämman i Position Skåne blir på onsdagseftermiddagen eller på fredag eftermiddag.