Snart dags för Systembolagsåtal

Nästa vecka väcks åtalet i muthärvan inom Systembolaget. 77 före detta butikschefer på Systembolaget, och 15 anställda hos tre leverantörer, sammanlagt 92 personer, är misstänkta för mutbrott respektive bestickning, och rättegången blir rekordstor.

Det mesta av den kommer att äga rum i Stockholm, men åtalen för femton av de misstänkta kommer att prövas i Helsingborgs tingsrätt, säger chefsåklagare Eva Nyhult.

En av leverantörerna som misstänks för att ha mutat systembolagschefer för att deras produkt ska sälja bättre är vinleverantören Åkessons vin AB på Österlen, enligt tidningen Dagens Industri.

För att klara av den stora rättegången har chefsåklagaren delat upp den i olika delar. Man börjar med leverantörerna som misstänks för att ha mutat systembolagscheferna, och fortsätter sen med butikscheferna som respektive leverantör ska ha mutat. I en sista del kommer butikschefer som misstänks för att ha tagit emot mutor av mer än en leverantör.

Rättegången kommer att ta tid, eftersom det är så många inblandade och ett så stort material, men Eva Nyhult hoppas att den ska kunna inledas under våren.