De som varit på rehabilitering på Lydiagården blåste såpbubblor i protest. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Malmö

Före detta patienter protesterar för att rädda Lydiagården

F d patienter: "Nu måste de göra om och göra rätt"
1:46 min

Om en vecka läggs cancerrehabiliteringen på stiftelsen Lydiagården utanför Höör ner, om inte någon annan tar över konkursboet och driver verksamheten vidare. I dag uppvaktades politikerna i samband med hälso- och sjukvårdsnämndens möte av personer som vill rädda Lydiagården.

– Henrik Fritzon heter jag, socialdemokratiskt regionråd. Nu när konkursen har skett tycker vi att det bästa vore att Region Skåne köpte verksamheten, sa regionrådet Henrik Fritzon (S) när han mötte samlingen i regionhuset i Malmö.

Både Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kom ner och visade sitt stöd för det tjugotal personer som samlats vid regionhuset för att försöka förmå regionpolitikerna att rädda Lydiagården.

Det är fortfarande oklart om någon aktör är intresserad av att ta över och driva verksamheten vidare, men Carin Lökken och Carin Hedberg har fortfarande hopp om att politikerna ska agera.

– Absolut, det har vi, det är därför vi är här i dag. Vi vill verkligen att det ska fortsätta. Nu måste de göra om och göra rätt. Det är på tiden, säger de.

Carin Lökken och Carin Hedberg har också bildat en intresseförening, Lydiagården vänner, som ska samla in pengar och försöka hitta sponsorer. Men veckan som kommer är som det ser ut nu den sista veckan som Lydiagården ger cancerrehabilitering. Robert Nordström har varit där tidigare och ska dit på söndag igen.

– Det känns lite vemodigt samtidigt som det känns bra. Vi fortsätter att kämpa till sista droppen, säger han.

Till sist kom också en av de politiker som de protesterande väntat på, hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Carl-Johan Sonesson (M). Flera ville bland annat ha svar på hur Lydiagårdens anbud kunde underkännas för att man missat att fylla i en siffra.

– Avtalsfrågor skötes ju i avtalsutskottet och inte i hälso- och sjukvårdsnämnden, svarade Carl-Johan Sonesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".