Klart med Americas cup för Malmö

Det är nu klart att Malmö får deltävlingen Americas cup. Region Skåne och Malmö stad har kommit överens med Americas Cup Managment om ett avtal som ska skrivas under idag eller imorgon.

Kostnaden för Malmö stad och Region Skåne blir nu lägre än de 55 miljoner kronor, som uppgavs från början. Americas Cupseglingarna sker i Malmö mellan den 28 augusti och 4 september.

- Vi får en unik möjlighet att marknadsföra Malmö och Skåne, och att satsa på evenemangsbranschen, säger Uno Aldegren, regionstyrelsens socialdemokratiske ordförande.

Deltävlingen i Americas Cup månadsskifte augusti september kan beräknas locka över 100 000 besökare, vilket innebär många jobb och stora skatteintäkter. Men för att få tävlingen måste Malmö stad och Region Skåne lägga ett 50-tal miljoner kronor.
15 miljoner går till tidigarelagda investeringar i Malmös marina. Sedan ska seglarna bland annat ha tillgång till flygbryggor, lyftkranar och hotellrum på skattebetalarnas bekostnad.

Och dessutom ska Americas Cup Management, förutom biljettintäkterna ha en så kallad Event fee, som tidigare beräknades till 14 miljoner kronor. Men nu har regionen lyckats pruta på avgiften, säger Uno Aldegren.