Lastbilsolyckan på E65:an nu i hovrätten

På torsdagen inleddes rättegången i hovrätten i Malmö mot den ungerske lastbilschaufför som den 19 oktober i fjol orsakade olyckan på E65:an där fem människor dog.

Chauffören dömdes den 15 december ifjol av Trelleborgs tingsrätt till fyra års fängelse, för rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Men både försvaret och åklagaren överklagade domen. 

– Brottet är så grovt att det nästan är på gränsen till ett uppsåtligt brott, därför vill jag att straffet höjs, säger åklagare Anders Lethin. 

Det är nu klart att Malmö får deltävlingen Americas cup. Region Skåne och Malmö stad har kommit överens med Americas Cup Managment om ett avtal som ska skrivas under på torsdagen eller fredagen.

– Straffet i tingsrätten avviker från gällande praxis, säger försvarsadvokat Jan Svenning, och vill att straffet sänks.

Rättegången idag behandlade inte skuldfrågan, den anses redan avgjord. Istället är det straffets längd som ska avgöras. Dessutom vill maken och dottern till den kvinna i 50-årsåldern som dog i olyckan att deras skadestånd höjs från 25 till 50 tusen kronor vardera.

Åklagaren menar att chauffören var mycket medveten om vad han gjorde när han drack sig full, och att han sedan satte sig bakom ratten då uppträdde likgiltig inför andras liv och att straffet därför ska höjas, han menar också att straffpraxis för den här typen av brott bör höjas.

Försvaret hävdar att chauffören inte hade något ondskefullt uppsåt med sitt handlande och att han därför bör dömas för oaktsamhet snarare än vållande till annans död.

Under hela rättegången hörs snyftningar från åhörarläktaren där många anhöriga till offren finns på plats. Den åtalde chauffören håller under hela rättegången fast vid sin berättelse att han inget minns. Han är kraftigt ångerfull, och oroar sig för sin familj i Ungern. Han tillägger att han varje natt vaknar och ser bilden av den brinnande bilen. Han säger sig också vara medveten om sitt brott och beredd att ta sitt straff. Den 10 februari kommer hovrättens dom.