Foto: Ehsan Noroozi/Sveriges Radio

Rosengårds högstadium läggs ner

3:34 min

Högstadiet på Rosengårdsskolan i Malmö läggs ner. Beslutet togs i stadsdelsfullmäktige på torsdagskvällen.

– Jag är inte nöjd, men det här var det bästa möjliga för att hjälpa eleverna så att de får en bättre chans till en bättre utbildning, sa fullmäktiges ordförande Andreas Konstantinides (S) efter mötet.

Orsaken till nedläggningen är bland annat dålig arbetsmiljö för både lärare och elever. Elevernas betyg är dessutom för dåliga, i fjol var 69 procent av niondeklassarna inte behöriga till gymnasiet.

– En skola som är så starkt segregerad som Rosengårdsskolan har ingen chans att klara sig, säger Andreas Konstantinides.

– Vi har försökt så många gånger, men vi har inte klarat det, vi har misslyckats.

Om högstadiet ska läggas ned redan till höstterminen eller avvecklas successivt kommer att beslutas av grundskolenämnden som sammanträder i början på juli.

Men redan nu ska en arbetsgrupp, som leds av stadsdelens barn- och ungdomschef Jytte Lindborg, börja kommunicera med föräldrar och andra skolor för att eleverna till hösten ska kunna välja nya högstadieskolor.

Men alla partier var inte eniga i frågan, M och FP reserverade sig mot majoritetens beslut att lägga ner högstadiet och ville istället att beslutet skulle fattas av grundskolenämnden.

Reporter: Anton Borgström, P4 Malmöhus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista