Robins Rivaler. Foto: Mikael Grönberg/SR
Eurovision Song Contest 2013

Vi betygsätter Robins Rivaler - inför ESC 2013

54 min

Robins Rivaler räknar ner mot Eurovision och lyssnar igenom dom 39 tävlande bidragen.

Program 1: Programledarna

Låtarna från Österrike, Estland, Slovenien, Kroatien, Danmark, Ryssland, Ukraina, Nederländerna, Montenegro och Litauen bedöms.

Kattis och Lydia är två av få som fått äran att leda Eurovision Song Contest. Lydia (tillsammans med Harald Treutiger) 1992 och Kattis (tillsammans med Anders Lundin) år 2000.

Hör hur dom upplevde sina respektive entréer för miljoner tittare. I programmet delar Kattis och Lydia ut var sin 5 poängare, till olika länder, vilka är det som får full pott? Och vad ska Lydias mammas hemland Slovenien få för poäng? Och vem är farbror Gegge och ska rörmokaren verkligen vara med i Ukrainas bidrag?

Program 2: Artisterna

Låtarna från Vitryssland, Moldavien, Irland, Cypern, Belgien, Serbien, Lettland, San Marino, Makedonien och Azerbajdzjan bedöms.

Richard Herrey berättar om hur ofta han sjunger Diggelo-Diggiley nu förtiden. Linda Bengtzings Mello-hits spelas och Linda väljer sin favorit, men vilken låt skulle haft störst chans i ESC? Linda berättar varför Christer Björkman inte vill sjunga duett med henne och avslöjar också hur rik hon blev efter att ha bettat på svenska finalen i år. Och vad får Richard Herrey att väsa "förrääädare" till Linda?

Linda och Richard är överens om att en av låtarna i programmet är värd bottenbetyg. Och vem kanske får en serbisk bomb i brevlådan efter att utbrutit "BAJS" om ett av bidragen?

Program 3: Låtskrivarna

Låtarna från Finland, Malta, Bulgarien, Island, Grekland, Israel, Armenien, Ungern, Norge, Albanien bedöms.

Linnea vann sin första Melodifestival i år, Pling vann första gången 1985 med Bra Vibrationer. Linnea grillade korv och Pling drack champagne för att fira. Men varför vann inte hennes många andra hits, vi lyssnar på ett Pling-medley.

Hur stor betydelse har texten för hur mycket man gillar en låt och måste man förstå vad låten handlar om? Linnea och Pling får redovisa sina åsikter om tonartshöjningar.

En låt i programmet fick bottenbetyg av både Linnea och Pling, och Linnea har gjort en textanalys av Islands bidrag.

Program 4: Finalen

Låtarna från Georgien, Schweiz, Rumänien, Sverige, Storbritannien, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike bedöms

Richard Herrey avslöjar varför det bara blev ett enda deltagande i Melodifestivalen för han och bröderna. Linda Bengtzing blev i år väldigt sugen på att vara med igen och berättar vilken typ av låt som hon vill tävla med nästa gång. Och vem som ska skriva den.

Och vilken låt gör att panelen hamnar i chock? "Larvigt", "fjantigt" och noll vinstchans tycker Richard.

Dessutom får vi veta hur högt betyg det blir för Sveriges eget bidrag med Robin Stjernberg…

Programledare: Fredrik Ralstrand

Fredrik Ralstrand. Foto: Micke Grönberg / Sveriges Radio

Bevakar sitt 11:e Eurovision Song Contest i år och kallar sig själv för ESC-entusiast.

Blev frälst 1991 och gillar långt ifrån alla låtar men hyser stor kärlek till produktionen och arrangemanget i sig; helheten, folkfesten, bildproduktionen.

Har läst journalistik och tv-produktion och jobbar på Sveriges Radio sedan 2006 som programledare och reporter bland annat i ”Vaken med P3 & P4” men hörs också som programledare i P4 Väst och P4 Malmöhus och på SR:s trafikredaktion.

1997 satt han i SVT:s skuggjury, den jury som ger Sveriges röster om telefonisystemet går ner.

Under årets ESC hörs Fredrik Ralstrand som programledare och reporter på P4 Malmöhus som hårdbevakar årets tävling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista