Malmö

Sökte vård – fick frågan om han var papperslös

1:48 min

Akuten på Skånes universitetssjukhus i Malmö ville i april inte ge vård till 23-årige Mohamed, som bott i Sverige sedan han var en månad gammal och som är svensk medborgare. Han skadade foten och hade inte legitimation med sig till akuten. Där frågade vårdpersonalen honom om han var papperslös invandrare.

– Jag fick fylla i alla mina uppgifter. De såg att allt jag sa var sant och att jag pratar flytande svenska men det räckte inte, säger Mohamed.

Mohamed skadade sin fot under en fotbollsmatch och tog sig till akuten i Malmö, tillsammans med en kompis, som kunde bekräfta att Mohamed verkligen är Mohamed, då han inte hade någon legitimation med sig. Men identifieringen godkändes inte av vårdpersonalen.

Sjuksköterskan räckte istället över ett formulär, som Mohamed uppfattar är för papperslösa, att fylla i. Vilket han också gjorde. Sjuksköterskan hittade därefter Mohameds uppgifter i systemet. Men det var inte nog. Istället för att ge honom vård så hänvisas han till vårdcentralen där han är listad.

På vårdcentralen konstaterade läkaren att Mohamed hade flera frakturer i sin fot och skickade tillbaka honom till akuten på SUS i Malmö. Den här gången med en remiss. Dessutom ringde läkaren till akuten för att få bekräftat att de verkligen tar emot Mohamed, trots att han saknade id-handlingar. Till slut gör de det och Mohamed och får foten gipsad.

Hela händelsen har fått Mohamed att tänka på var och när han bär id-handlingar.

– Jag måste alltid ha min legitimation med mig. Tänk om det hade varit värre och de hade nekat mig vård. Verkligheten är att det här inte hade hänt om det inte hade varit för min hudfärg. Det känns som att vi spelar efter andra regler, säger Mohamed.