Skåne

Flera skånska kommuner saknar konsumentupplysning

1:46 min

Tolv skånska kommuner sviker konsumenterna genom att inte ha en ordentlig konsumentrådgivning. Det säger organisationen Sveriges Konsumenter som kartlagt konsumentinformationen i hela Sverige.

Skamgränsen går, enligt Sveriges Konsumenter, vid kommuner som har mindre än fyra dagars tillgänglighet i veckan hos konsumentvägledaren. Men flera skånska kommuner har ingen hjälp alls åt sina invånare , så är det i Hörby, Sjöbo, Skurup och Ystad. Andra nöjer sig med att hyra in konsult som svarar i telefon någon timma i veckan, som i Hässleholm, Östra Göinge och Perstorp.

– Konsumenterna behöver alltmer hjälp säger Jan Bertoft generalsekreterare hos organisationen Sveriges Konsumenter. Det finns fler skojare och man specialiserar sig på vissa svaga grupper i samhället.

Skåne har sämre konsumentupplysning än landet i stort, men det finns också kommuner som sköter sig bra och bland dem Helsingborg, Eslöv, Trelleborg och Höganäs.

– Det här är inte minst en rättvisefråga, det ska inte handla om vilken sida om kommungränsen man bor utan det ska vara likvärdigt för alla konsumenter, säger Jan Bertoft.

Lasse Olsson

lasse.olsson@sverigesradio.se
040-666 55 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista