1 av 2
Charlotta Ranert, ansvarig för mat och fest under ESC i Malmö. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
2 av 2
Andreas Larsson. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
FM

Charlotta får hela Europa att smaka skånsk gatumat

2:37 min

När artisterna gått av scenen efter den stora internationella ESC-finalen på lördag och går på efterfest kommer de att få stilla hungern med skånsk gatumat. Malmöfalafel, grillad grissida och tuppkorv kommer att bjudas, berättar ESC:s mat- och festansvariga Charlotta Ranert stolt.

– Det är så himla coolt. Det är vår signaturkock Tareq Taylor som har gått in i köket och skapat skånsk street food för våra delegater och gäster.

När Charlotta Ranert och hennes team startade sitt arbete utsågs snabbt fem signatursmaker som skulle prägla hela evenemanget i Malmö. Det är lakrits, äpplemynta, röd chili, fläder och rabarber.

Och hon är mycket nöjd med hur kaféer och restauranger använt sig av de smakerna.

Dessutom öppnade under torsdagen en liten matgata alldeles intill vår sändningsvagn på Södertull i Malmö. Åtta skånska restauranger har öppnat små bodar för att få de internationella gästerna och andra att smaka på tolkningar av skånsk gatumat.

– Och de har visat stor kreativitet, tycker Andreas Larsson som är projektledare för Region Skånes satsning Smaka på Skåne.

Samtidigt är det inte så mycket reklam för Skåne under själva tävlingarna. Under den första semifinalen i tisdags handlade det istället om norrsken - och hela ESC i Malmö har ju ett sameuropeiskt tema.

– Vi kan ju inte påverka det, säger Charlotta Ranert. Men man får ju inte glömma att vi representerar hela Sverige, inte bara Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista