Malmö

Sestrajcic anmäler (M) för förtal

2:11 min

Daniel Sestrajcic (V) polisanmäler i dag Moderaterna i Malmö, Carl-Axel Roslund (M) och konstnären Dan Park för förtal. Bakgrunden är en fråga som Roslund ställt i fullmäktige där han anklagar Sestrajcic för att vara judefientlig. Den åsikten baserar han på Dan Parks dekal, som han håller Sestrajcic ansvarig för.

I onsdags satte konstnären Dan Park upp 20 dekaler runtom i Malmö. Dekalen imiterar Eurovision-fjärilen där huvudet är Daniel Sestrajcic. Den har en text på engelska om att Israel bör brinna och att judar är ingenting. Dan Park, som tidigare fällts för förtal och som är känd för sina provocerande bilder bekräftar för Sveriges Radio att han satt upp dekalen.

Carl-Axel Roslund (M) såg den i onsdags vid Victoriateatern och drog slutsatsen att Daniel Sestrajcic, som kritiserats för att ha demonstrerat mot Israels deltagande i Eurovision, var inblandad. 

– Han måste ju vara medveten om det. Det är ju hans ansikte där i alla fall, säger Carl-Axel Roslund. 

Hur vet du det? 

– Det vet jag inte, men det förutsätter jag. Annars hade han ju reagerat och sett till att polisanmäla det omedelbart. Han skulle också ha sett till att ansvariga i Malmö kommun skulle plockat ner dem omedelbart, istället för att låta hela världspressen se dem. 

Carl-Axel Roslund säger sig inte känna till Dan Park. Han säger att det inte är kritiken mot Daniel Sestrajcic för att han offentligt demonstrerat mot Israel som är bakgrunden till den fråga han ställt i fullmäktige, utan just fjärilsdekalen. Frågan formulerade han en timme efter att ha sett den: 

”Anser Du det förenligt med Din roll som Kulturnämndens ordförande i Malmö att spä på den negativa och judefientliga bild av Malmö som gång efter gång kablas ut över världen?”

Roslunds fråga skickades i går ut som ett pressmeddelande från Moderaternas kansli i Stadshuset. Enligt Roslund såg Moderaternas ledning frågan innan den skickades ut. 

– Det gjorde både Stefan Lindhe och Anja Sonesson. Sedan ska jag villigt erkänna att de hade synpunkter på mitt ordval, säger han.

 

Moderaternas gruppledare Stefan Lindhe säger att Roslund får står för sina formuleringar, men han tycker att det var rätt att skicka ut pressmeddelandet.   

– Med tanke på att det är ganska mycket media som ställer frågor idag måste vi ha gjort en korrekt bedömning, som jag ser det, säger Stefan Lindhe. 

Men betyder det här att en fullmäktigeledamot som är medlem i Moderaterna kan formulera sig hur som helst i en fråga i fullmäktige och då skickar ni ut det som ett pressmeddelande? 

– Nej, alltså. Någonstans är det så här att varje ledamot har ett eget ansvar för sina formuleringar. Och varje ledamot har rätt att ställa en enkel fråga. Så är regelverket. 

Du kallar det för yviga formuleringar. Daniel Sestrajcic tycker ju att det här är förtal. Vad tycker du? 

– Jag tycker att han ska ta debatten i fullmäktige. Och inte ägna sig åt att blanda in myndigheter.