Rättegången mot Percy Nilsson inledd

På måndagsmorgonen inleddes rättegången mot hockeyklubben Malmö Redhawks ordförande Percy Nilsson och två tidigare klubbdirektörer. De tre är åtalade för grovt skattebedrägeri, grovt skattebrott och grovt försvårande av skattekontroll.

De åtalas för att under mitten av 90-talet, bredvid den ordinarie lönen till ett antal utlandsproffs, även ha betalat ut pengar via utländska bolag.

Klubben menar att de inte har anställt spelarna, utan endast hyrt dem via spelaragenter, men nu åtalas man för att ha lämnat in felaktiga deklarationer under några år i mitten av 90-talet och undanhållit miljoner kronor i arbetsgivaravgifter.

Bland annat fick spelare som rekryterats för att lyfta laget, fyra finska spelare och en amerikan, nettokontrakt, och en rysk spelare hade ett kontrakt som sa att alla summor var efter skatt. De fyra finska spelarna är kallade att vittna i rätten i mars.

Åklagaren hävdar att spelarna visst varit anställda, men Percy Nilsson har tidigare genom sin advokat hävdat att han handlat i god tro och inte haft något brottsligt uppsåt.

Straffskalan för brotten ligger på mellan sex månader och sex års fängelse, men ingen av dem riskerar maxstraff, enligt åklagaren.

Totalt är elva rättegångsdagar planerade.