Fälld för övergrepp - jobbade med barn

En av de anställda på Malmö Symfoniorkester har tidigare gjort sig skyldig till sexuellt ofredande av tonårsflickor. Trots att ledningen kände till historien fick den anställde börja arbeta inom orkesterns barn- och ungdomsverksamhet.

Den anställde arbetade tidigare som lärare på en högstadieskola i Mellansverige. För fyra år sen fick personen lämna sitt jobb efter att ha blivit anmäld för att ha tafsat på ett antal elever. Personen erkände och befanns skyldig till sexuellt ofredande av två tonårsflickor som var elever på skolan och dömdes till dagsböter.

Historien kom fram när personen sökte jobb hos Malmö Symfoniorkester och frågan om personens lämplighet att arbeta med barn- och ungdomsverksamhet diskuterades i orkesterns ledningsgrupp och styrelse. Men sexbrottet ansågs inte vara tillräckligt allvarligt för att göra personen olämplig att arbeta med barn- och ungdomsverksamhet. Trots det bekräftar nu vd:n Lennart Stenkvist att det kan bli aktuellt att omplacera personen till annan verksamhet.

– Här har blivit en situation som är svår för institutionen att handskas med, säger Lennart Stenkvist.

Varför kan det bli aktuellt att omplacera personen?

– Därför att vi måste ha en verksamhet som löper så friktionsfritt som möjligt.