Vårdcentraler kvar i Region Skånes regi

Det är inte längre aktuellt att privatisera ytterligare vårdcentraler på Österlen. Det visar ett nytt förslag till hur sjukvården på Österlen ska organiseras. Däremot ligger förslaget om att flytta akutverksamhet från Simrishamns sjukhus fast.

På väg till Hälso- och sjukvårdsnämnden behandlar nämnden för Ystad-Österlens sjukvårdsdistrikt det nya förslaget på torsdag.

Från början vad det tänkt att all primärvård på Österlen skulle ingå i en upphandling, men nu undantas de offentliga vårdcentralerna i Brösarp och Tomelilla.

– Vi har faktiskt kommit fram till att det rätt bra ändå att ha offentlig verksamhet kvar i distriktet, säger Gertrud Ekman, som är socialdemokrat och ordförande i nämnden för Ystad-Österlens sjukvårdsdistrikt.

När det gäller sjukhuset i Simrishamn är förslaget fortfarande att akuta stroke- och hjärtpatienter ska få behandling i Ystad i fortsättningen.

– De i professionen har kommit fram till att det här är det bästa för kommuninvånarna, säger Gertrud Ekman.

Hon pekar på att sjukhuset i Simrishamn har 46 vårdplatser och en ny röntgen och är inte rädd för att kommuninvånarna ska ta fram visselpiporna och protestera mot att sjukhuset läggs ner.

– Jag tror inte det kommer att behövas.