1 av 3
Beslag av dopningspreparat. Foto: Tullverket
2 av 3
Foto: Jonatan Qvist/Sveriges Radio
3 av 3
Foto: Berit Roald/Scanpix
Halmstad

Helsingborgare åtalad i stor dopningshärva

"Vet att det är väldigt många kunder"
1:38 min

Tullkriminalen har rullat upp en omfattande dopningshärva med centrum i Halmstad. Och en Helsingborgare finns med bland de åtalade. "Det verkar nästan som att det har blivit mode", konstaterar Tullverket som ser en ökning av antalet dopningsärenden.

I dag väcks åtal vid Halmstad tingsrätt mot 13 personer. Den misstänkte huvudmannen står bakom smuggling och försäljning av dopningsmedel och läkemedel från Asien.

Man kom smugglingen på spåren när posten på Arlanda reagerade över att ett antal paket till olika personer i Halmstad hade samma avsändare.

Marknaden och antalet kunder tycks oändligt, konstaterar Marcus Carlsson på Tullverkets kriminalavdelning i Göteborg.

– Vi har bara inriktat oss på de största kunderna och det är professionella kroppsbyggare, men vi vet att det är väldigt många kunder. Det verkar nästan som att det har blivit mode bland gemene man att använda dopningsmedel.

– Beslagen av dopningsmedel har ökat, antalet ärenden har ökat, och eftersom vi endast ser en liten del måste den här marknaden vara enorm.

När ni har plockat bort en aktör, hur påverkar det marknaden?

– Tyvärr, skulle jag säga, ersätts det väldigt omgående av någon annan aktör, säger Marcus Carlsson på Tullverkets kriminalavdelning i Göteborg.

Av de 13 åtalade kommer nio personer från Halmstad. De fyra övriga är från Helsingborg, Tranås, Falkenberg och Ulricehamn.

Den 40-åriga huvudmannen har beställt dopningsmedel och läkemedel som skickats från Asien, både i sitt eget och andra personers namn. De har sedan hämtat ut paket och överlämnat dessa till 40-åringen. Vissa av mottagarna har gjort det mot ersättning.

UndeR ett år ska det handla om 761 000 dopingpreprat och 85 000 doser med läkemedel och injektioner.

Över en halv miljon svenska kronor har överförts som betalning för dopningspreparat och läkemedel till Asien under hösten 2012 och januari 2013.

Vid en husrannsakan i huvudmannens bankfack påträffade tulltjänstemännen cirka 725 000 kronor i kontanter. Dessa pengar togs om hand av Kronofogden.

Under cirka ett halvårs tid har tullkriminalen i Göteborg bedrivit sin utredning.


Nyheter P4 Halland
nyheter.halland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".