Ett av de vapen som lämnades in under vapenamnestin, en 9 mm Valmetpistol. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Skåne

Vapenamnestin: Färre vapen än tidigare lämnades in

Reporter: "Fått in både armborst och kulsprutepistoler"
0:58 min

I går var sista dagen av vapenamnestin som pågått sedan mars. Resultatet blev mindre än vid de tidigare amnestierna. Exakt hur många vapen som lämnats in är inte klart än, men polisen konstaterar att det rör sig om runt 10 000 vapen i hela landet och ungefär 1 000 i Skåne.

För att försöka få bort illegala skjutvapen infördes en vapenamnesti den 1 mars där man skulle kunna få lämna in vapen man haft utan att ha licens utan att riskera straff. Och folk har kommit till polisen med hagelgevär, pistoler, luftgevär och revolvrar. Lite mer oväntat så har man också fått in både armborst och kulsprutepistoler, dessutom flera kilo ammunition och en del sprängämnen.

Tidigare har man haft liknande amnestier 1993 och 2007. Då fick man in 17 000 respektive 13 000 vapen, vilket är betydligt mer än de runt 10 000 som man fått in i hela landet den här gången.

Både Skånepolisen och lokala politiker har flera gånger velat ha en vapenamnesti för att försöka minska antalet vapen i samhället, och det har alltså resulterat i att åtminstone runt 1 000 vapen inte längre finns på gatorna eller hemma hos folk, utan hos polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".