Koifiskar kommer från Japan där de symboliserar kärlek och vänskap. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Klippan

Sportfiskare jagar utsläppta prydnadsfiskar – hotar Rönne å

Reporter: "Kan bära på sjukdomar som våra arter inte har försvar mot"
1:03 min

Lokala sportfiskare ger sig nu ut på jakt efter koifiskar som nyligen upptäcktes i en damm i Klippan. Karparna brukar användas som prydnad i trädgårdsdammar men bär ofta på smittor som om fiskarna rymmer kan hota hela vattensystem. Fiskeklubben ska nu försöka fånga så många som möjligt för att hindra att de tar sig ut i Rönne å.

Det var i fredags kväll som ett tjugotal orange- och vitfläckiga koifiskar upptäcktes i den lilla dammen vid Krikavägen i Klippan. Fiskarna är vackra, och man brukar ha dem i trädgårdar och parker, men de kan också utgöra ett stort hot mot de vilda fiskarna.

Risken är att de från början japanska fiskarna bär på sjukdomar som de svenska arterna inte har något försvar mot. Det kan få stor påverkan på ekosystemet, och just den här dammen är förbunden med Rönne Å via en bäck, vilket gör att eventuella sjukdomar kan sprida sig i vattensystemet.

– Det är mycket oroande, säger Peter Danielsson på Helsingborgs sportfiske- och fiskevårdsklubb.

Just här brukar också Klippans kommunfågel, kungsfiskaren, ofta hålla till eftersom det simmar massor av spigg i dammen.

Olika sorters prydnadsfiskar, som mal och karp blir allt vanligare i det vilda, antingen för att folk släpper ut dem eller för att dammarna där de hålls inte är tillräckligt täta, och Länsstyrelsen har tidigare larmat om att det kan vara ett hot mot de vilda skånska fiskarna.

Helsingborgs sportfiske- och fiskevårdsklubb ska nu försöka fiska upp karparna ur dammen i Klippan så fort som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".