Skånsk livskraft dyr affär

Tvärtemot intentionerna har vårdprojektet Skånsk livskraft inte sparat några pengar åt skattebetalarna. I nordvästra Skåne, där man är först ut med förändringarna, har kostnaderna för akutsjukvården i stället ökat med två miljoner kronor i månaden.

Genom Projektet Skånsk Livskraft vård och hälsa ska patienterna få bättre vård. Samtidigt hoppas politiker och tjänstemän kunna spara flera hundra miljoner kronor, men i nordvästra Skåne har reformen så här långt bara kostat.

En stor del av de akuta patienterna får nu vård i Helsingborg, och där har man fått förstärka med läkare som får 700 kronor i timmen. Även i Ängelholm har man inrättat en dyr extra jourlinje. Till detta kommer ambulanstransporterna som för patienter mellan Ängelholm och Helsingborg.

Totalt har kostnaderna ökat med två miljoner kronor i månaden, men enligt socialdemokraten och distriktsnämndsordföranden Ulla Britt Andersson är allt i sin ordning.

– Det är dyrare under en övergångsperiod, men i och med att vi hela tiden jobbar med människor, så är det viktigt att man har en trygghet, säger hon.


Men var det meningen att vården skulle bli dyrare?

Nej, men det kommer den inte bli heller. Vi har bara försäkrat upp oss, nu när vi rör om i vården, så att ingenting ska hända, säger Ulla Britt Andersson.