My Hansson (th) är utan utbildning till hösten efter att JB-gymnasiet i Hässleholm lägger ner. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio
Hässleholm

Upprört när JB-koncernen mötte drabbade elever

"Styrelsen kunde inte själva komma ner och ta sin egen skit"
1:24 min

Det var upprörda stämningar när representanter för JB-koncernen kom till Hässleholm på måndagskvällen för att möta elever och deras föräldrar efter att företaget meddelat att de lägger ner JB-gymnasiet med kort varsel.

En av de som var på mötet var My Hansson, elev på frisörprogrammet.

– Folk var förbannade. Och jag tycker det var fult av styrelsen för John Bauer för de kunde inte själva komma ner och ta sin egen skit utan de skickade ner en anställd som dessutom själv hade fått sparken som inte kunde svara på alla våra frågor. Jag tycker det är dålig stil, säger hon.

Det var fullt till sista plats när JB-koncernens representant kom till Hässleholm på söndagskvällen att möta besvikna elever och föräldrar och svara på frågor. I förra veckan, två veckor innan sommarlovet, la man ner skolan och många ungdomar står nu utan gymnasieutbildning i höst.

Med på mötet var också representanter från andra JB-skolor och från Hässleholms kommun för att informera om chanserna att byta till en annan skola. Det finns ingen generell lösning, utan nu börjar ett stort arbete där varje elevs studieprofil och önskemål ska gås igenom. Vissa kan komma att byta till en kommunal skola i Hässleholm, andra kan byta till JB-skolor i Växjö, Lund eller Karlshamn, och diskussioner förs också om Hässleholms kommun ska ta över JBs frisörprogram.

Men inget är klart eller garanterat, så sommarlovet kommer att bli ängsligt för många ungdomar i Hässleholm. Och för deras föräldrar, som inte var mindre upprörda än eleverna på mötet igår, berättar My Hansson:

– De var väldigt frustrerade och tyckte att John Bauers ägare spottade oss elever i ansiktet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".