Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Malmö

Generösare flyktingpolitik och amnesti tema på demonstration

Nätverkare: ”Vi är en del av det svenska samhället”
1:14 min

I Malmö är det några som väljer att fira nationaldagen genom att demonstrera för en generösare flyktingpolitik och amnesti för gömda flyktingar. Det man hoppas på är en rörelse liknande den som fanns 2005, då riksdagen till slut röstade igenom en viss amnesti för gömda barnfamiljer som varit i Sverige länge.

– Att göra det just på nationaldagen passar extra bra, säger Camilo Flores från arrangerande Nätverket mot rasism.

Idag arrangeras det demonstrationer på många platser i Sverige, och det man hoppas på är en rörelse liknande den som fanns 2005, då riksdagen till slut röstade igenom en viss amnesti för gömda barnfamiljer som varit i Sverige länge. I Malmö demonstreras på Gustav Adolfs torg i Malmö klockan 16.

Men Camilo Flores säger att de också vill trycka på att det är viktigt med en förändrad asylpolitik, för att inte problemen med människor som lever gömda under svåra förhållanden ska uppstå igen.

– Man måste koppla asylfrågan till boende och arbete, och att de organiseras via fackföreningsrörelsen, så att de får bra jobb och avtal, säger Camilo Flores, Nätverket mot rasism. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".