Ole Andersson, stadsträdgårdsmästare i Helsingborg. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
Helsingborg

Fornlämningar kan stoppa garage

"Skulle nästan vilja kalla det minerad mark"
1:21 min

Den 12 juni börjar de arkeologiska utgrävningarna i Slottshagen i Helsingborg för att undersöka om det finns möjligheter att göra ett underjordiskt garage i parken runt Kärnan. Inom området låg både ett kloster och en kungsgård på medeltiden, så marken kan vara full av benknotor och fornlämningar.

Ole Andersson är stadsträdgårdsmästare i Helsingborg.

– Ja, jag skulle nästan vilja kalla det minerad mark. Och vi får förhålla oss ödmjuka till de resultat som kommer fram. Skulle det visa sig att det finns mycket fornlämningar så måste vi ta ställning till om det är värt att fortsätta med den här idén. Men vi tycker det är viktigt att testa för om det vore möjligt så skulle det underlätta tillgängligheten till stan på sikt.

Anledningen till att man vill bygga ett garage är att många parkeringsplatser försvinner om man bebygger Ångfärjetomten i centrum.

Hur mågna fornlämningar måste där vara för att det ska stoppa era planer?

– Ärligt talat, ingen aning. Det tror jag nog att vi kommer få en väldigt tydlig fingervisning om av den arkeologiska myndigheten. Jag tror att vi helt och hållet kommer förlita oss på deras goda omdöme, säger Ole Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".