1 av 5
Håkan Cerne, intendent Svaneholms slott. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
2 av 5
Gavel på Svaneholms slott. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
3 av 5
Svaneholmssjön. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
4 av 5
Borggården Svaneholms slott. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
5 av 5
Sven Rosengren, bl a kommunpolitiker i Skurup. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Skåne Direkt

Svaneholms slott vill ha hjälp av kommunen

Intendent: "ett fantastiskt stycke arkitektur"
4:16 min

Framtiden för fornminnesföreningen vid Svaneholms slott utanför Skurup är minst sagt oviss. Pengarna håller på att ta slut och nu vädjar hembygdsföreningen om stöd från kommunen.

I Svaneholms musiksalong slingrar sig Chopins pianotoner lätt och luftigt mellan dom ljusa möblerna. Här står tiden stilla sen början av 1800-talet då Rutger Macklean - mannen bakom enskiftet - levde här. Men framtiden knackar på slottets portar - den ekonomiska situationen är vid årets slut akut för fornminnes- och hembygdsföreningen som driver museiverksamheten på slottet. Slottet ägs sedan 30-talet av en andelsförening som i sin tur är knuten till Fornminnes- och hembygdsföreningen.

På slottet jobbar två tillsvidareanställda som kan komma att bli varslade. En vaktmästare och intendenten Håkan Cerne.

Svanholms slott har ungefär hundra fönster och är byggt av tegel - kostnaderna för underhåll och uppvärmning är stora och pengarna räcker inte till - och något måste göras, säger hembygdsföreningens ordförande Sven Rosengren.

Nu har man vänt sig till Skurups kommun, där Sven Rosengren också är kommunpolitiker, och hoppas att kommunen ska gå in med hjälp.

Idag skiner i alla fall solen över Svaneholms slott och busslaster med tyska och danska turister har vandrat bland föremålen under dagen. Verksamheten pågår som vanligt i sommar - i parken strövar människor, eller ror i den lilla sjön, eller spanar spöken nere i källarvalven. En av sommarens utställningar är karikatyrer från 1700-talet ritade av kulturpersonligheten Carl-August Ehrensvärd - och humorn fanns då som nu.

– Ja det hade nog varit kul att sitta som en fluga på väggen och lyssnat på Ruger och Carl-August, de var nog ganska ul, säger intendent Håkan Cerne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".