Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Kristianstad/Vinslöv

Kritik mot Trafikverkets stängsel efter tågolycka med ko

Trafikverket: "Vad vi vet nu ska det inte vara några brister"
1:37 min

Trafikverket sköter inte underhållet av staket och tar inte stängselproblemen på allvar vid spåret mellan Kristianstad och Vinslöv. Det menar de lantbrukare som har sina djur i området där ett Pågatåg i helgen krockade med en ko.

Enligt Jörgen Borggren på Trafikverket som är sektionschef på underhållsområdet så håller man just nu på att göra en utredning. 

– Kommer den fram till att det finns bristfälligheter så måste vi åtgärda det. 

Men sköter ni inte underhållet av staket där ni har skyldighet? 

– Det besiktigas och kontrollen visar att det inte har funnits några brister. 

Järnvägen går genom Kristianstad Vattenrike och i strandängsområdet kring Isternäset och Lillö rör sig både fiskare, vandrare och en hel del kor. Det var i söndags som en av Lars Göranssons kor på 900 kilo tog sig upp på spåret och sedan kolliderade med ett Pågatåg. Även Per Åsheims djur betar i området och de har varit med om liknade olyckor förut. 

De båda lantbrukarna upplever att Trafikverket inte sköter underhållet på sina stängsel och att de inte tar problemen på allvar. Bönderna vill en bättre dialog med Trafikverket och de vill framförallt att det ska sättas upp ordentliga stängsel. 

Finns det möjlighet att sätta upp viltstaket eller elstängsel? 

– Vi följer det som står i lagen om stängsel och gör inga specialarrangemang för vissa. Vill de ha något mer förstärkt så får markägaren själv bekosta det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".