Norrlyckeskolan nedläggningshotad

Norrlyckeskolan i Ödåkra kan bli nästa skola som läggs ner, när Helsingborgs kommun ska spara pengar. I veckan kom ett politiskt beslut om att tjänstemännen ska titta närmare på just det alternativet.

Det finns tre förslag vad det gäller skolsituationen i samhället Ödåkra utanför Helsingborg. Antingen läggs en av de två skolorna Norrlycke eller Svensgård ner, eller så görs båda om till F-9-skolor. Just nu tittar alltså tjänstemännen på förslaget att lägga ner Norrlyckeskolan.

– Vi vill ju få ner lokalkostnaderna, och då har vi bett dem titta vidare på om vi kan ha en F-9-skola, säger socialdemokraten Christel Håkansson, bildningsnämndens ordförande.

Skolfrågan i Helsingborg är het. Innan Gustaf Adolfskolan, eller GA-skolan, lades ner i höstas rasade en infekterad politisk strid. Den gången var förslaget från början att lägga ner Slottsvångskolan, men efter protester från föräldragrupper blev det till slut invandrartäta GA-skolan som lades ner.

Det ledde också till massiva protester och även till personliga hot mot politikerna i bildningsnämnden, och i förlängningen höll frågan på att splittra hela det socialdemokratiska partiet. Trots alla protester lades GA-skolan ner.

Nu är det åter igen en invandrartät skola, Norrlyckeskolan, som är hotad av nedläggning, men Christel Håkansson vill inte se några paralleller mellan fallen.

– Om du menar att den som skriker högst, lyssnar vi mest på, så var det faktiskt inte så innan heller, säger hon.

I mars hoppas nämnden komma till beslut om hur skolsituationen i Ödåkra ska lösas.