1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
2 av 2
Stefan Lindhe (M) och Anja Sonesson (M). Foto: Svjetlana Pastuhovic
Malmö

Förskola i fokus i Moderaternas skuggbudget

Oppositionsråd: "Vi ska lyfta skolresultaten"
1:55 min

Även Moderaterna skulle satsa mer pengar på skola och förskola om de hade haft makten. Partiet presenterade sin alternativa budget idag där man ville ge 145 miljoner extra till skolvärlden.

– I första hand så är vårt förslag att alla de 800 barn i Malmö mellan ett och fem år som inte har någon kontakt med förskolan, där ska vi söka upp vårdnadshavarna för att de ska få en möjlighet att komma i kontakt med förskolan, om så bara några timmar. Syftet med det är att vi ska lyfta skolresultaten, säger Stefan Lindhe (M) som är oppositionsråd Malmö.

Det regnar pengar över förskolan och skolan i Malmö valåret 2014. Den rödgröna majoriteten har i sin budget satsat 100 miljoner extra nästa år. Om Moderaterna hade haft makten skulle de ha satsat ytterligare 45 miljoner, bland annat på att bygga ut förskolan mer.

Annars vill Moderaterna sälja uppemot tre procent av MKB:s bestånd för att bland annat få in pengar till en bostadsenhet som ska jobba med att minska hemlösheten i staden. Partiet vill också göra om hela organisationen för de som är arbetslösa och samla alla aktörer under ett tak. Något som man räknar med ska spara 20 miljoner kronor.

Moderaterna vill även starta ett Navigatorcentrum för ungdomar, där de mellan 19 och 24 år som får försörjningsstöd istället ska få en ersättning som mer liknar lön.

– Du får ett löneliknande stöd från kommunen. Din dag behandlas som en arbetsdag, du får karensdag och du får vabba om du har barn. Det blir väldigt jobblikt, säger Anja Sonesson (M) som är oppositionsråd och vice ordförande kommunstyrelsen i Malmö.

För att finansiera satsningarna vill Moderaterna bland annat minska kommunstyrelsens anslag med 35 miljoner kronor och ta bort utredningar som majoriteten har budgeterat för som till exempel ett arbete med att få ner kommunens kostnader för försörjningsstöd.

När det gäller den eviga frågan om skatten så hade den återställts med de tio öre som majoriteten höjde skatten med i år, om Moderaterna hade fått bestämma.

– Det får inte vara för stora skillnader mellan Malmö och Malmös omgivande kommuner. Vi måste locka människor att bo här och att betala skatt, säger Anja Sonesson.

– Att återställa skatten är ett första steg på en ambition som vi har att försöka sänka skatten ännu mer i framtiden, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".