1 av 2
Drottninggatan-Järnvägsgatan i Helsingborg. Foto: Lasse Olsson / Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Adam Ihse / Scanpix
Helsingborg

Det blir bussfiler i City

(M): "I mina ögon är det ett vansinnigt beslut"
1:17 min

Nu är det beslutat, Helsingborgs city får separata bussfiler och övrig biltrafik blir av med två filer längs Drottninggatan-Järnvägsgatan. Beslutet togs i fullmäktige igår och reaktionerna på gatan idag är stora och många.

I en enkät på gatan är många negativa. På Helsingborgs Dagblads hemsida har nästan tusen röstat och tre av fyra är emot särskilda bussfiler.

Bakom beslutet står tillsammans folkpartiet kristdemokraterna socialdemokratern vänsterpartiet och miljöpartiet som vill försöka hindra den ymniga genomfartstrafiken och därmed minska avgaser och partiklar i luften som idag stundtals går över gränsvärdena.

Moderaterna ville nöja sig med med enklare åtgärder, men fick bara stöd av ett antal sverigedemokrater och Christian Orsing moderat kommunalråd inte nådig idag.

– I mina ögon är det ett vansinnigt beslut, och det är väldigt dålig timing, säger Orsing.

Men spaden kommer inte i jorden förrän 2015

– Och det är efter ett val och en valrörelse och då finns en chans att helsingborgarna fortfarande kan påverka saken genom hur man lägger sin röst, säger kommunalrådet Christian Orsing.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".