Fyra års fängelse för lastbilschauffören

Hovrätten i Malmö fastställde idag tingsrättens dom mot den rattfulle lastbilschaufför som i höstas körde ihjäl fem personer på motorvägen mellan Malmö och Ystad.

Det var i oktober förra året som lastbilschauffören rullade av färjan i Trelleborg och fortsatte färden norrut med nästan två promille alkohol i blodet. Olyckan inträffade sedan chauffören upptäckt att han kört fel, och därför vände sitt ekipage mitt på motorvägen. Efter ett par kilometers färd mot trafikriktningen, i fel körbana, krockade han med två mötande bilar och fem personer omkom.

I december förra året dömdes mannen i Trelleborgs tingsrätt till fyra års fängelse för grovt vållande till annans död, grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik. Men kammaråklagare Anders Lethin menade att gärningen låg så pass nära uppsåtligt dödande att straffvärdet borde vara högre och överklagade domen. Försvaret å sin sida pekade i sin överklagan på att praxis i liknande fall ligger på mycket lägre, och ville därför ha ett sänkt straff.

På torsdagen meddelade alltså hovrätten att man inte ändrar domen. Hovrätten menar, liksom tingsrätten, att chauffören agerat likgiltigt när han druckit sig full och kört vidare med lastbilen och därför ska ha ett strängt straff.

I domen säger hovrätten också att viss hänsyn ska tas till att mannen fått sparken från sitt åkeri men att fyra års fängelse ändå är rimligt.