1 av 2
Mahin Khanian samlar in böcker från eleverna Ahmad Yousef och Akhman Naesae. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
2 av 2
Janette Glans, högstadierektor Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö

De hade sju mattelärare på tre år

Rektor: "De är förlorare"
2:02 min

I vintras strejkade högstadieeleverna på Värner Rydénskolan i Malmö, i protest mot besparingar. När niorna nu lämnar skolan har de haft minst sju olika lärare i matematik under sina tre år på högstadiet.

Eleverna har fått byta lärare i flera ämnen, men särskilt svårt har det varit i matematik och i de naturvetenskapliga ämnena. Av de sju olika lärare som har undervisat på högstadiet under de senaste tre åren, har bara fyra varit behöriga för undervisning på den nivån.

– Vi kan inte komma längre fram än E-nivån. Läraren får hela tiden gå igenom det man behöver klara av för att få ett E. Hon går aldrig upp för att visa vad man behöver för att få ett C eller ett A för då kommer hälften av klassen inte förstå vad som händer på tavlan, säger Dilek Puroska som har gått i årskurs 9.

Vissa terminer under högstadiet har Dilek Puroska och de andra niorna fått byta lärare tre gånger. Deras betyg i årskurs åtta och i höstas sattes av obehöriga lärare.

I höstas blev 42 av de 68 niorna på skolan underkända med betyget F i matematik. Det är påfallande fler elever som har underkänts i matematik än i andra ämnen. Nu till den sista terminen har de undervisats och fått sina slutbetyg av den behöriga läraren Mahin Khanian.

– Många kommer att bli underkända även idag. Det är några som har förbättrat sig och många som ligger på samma nivå - och det är F, säger hon.

I höstas blev Janette Glans ny högstadierektor på Värner Rydén. Det var hennes beslut att slå ihop de tre klasserna i årskurs nio till två som utlöste elevstrejken där i vintras. Hon gjorde det för att få bukt med ett underskott på två och halv miljoner kronor och få en budget i balans som hon ser som en förutsättning för att kunna göra något åt skolans problem.

– Jag förstod att här är det inte bara plåster som ska till utan det är en ordentlig turnover för att det ska bli bra på lång sikt. Det känns förtvivlat stundtals när jag ser att det är så litet vi har kunnat göra för niorna. De är förlorare, säger Janette Glans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".