Foto: Niklas Gustavsson/Scanpix
Ängelholm

Flygplatsaffären kan inte rivas upp

"Överklagades av ett par kommuninnevånare"
1:13 min

Det går inte att i efterhand riva upp flygplatsaffären i Ängelholm trots att kammarrätten tycker att ett par nordvästskånska kommuner gjorde fel när man subventionerade Peabs köp med femton miljoner.

Turerna fortsätter kring affären där de nordvästskånska kommunerna köpte Ängelholm-Helsingborgs flygplats av staten för sedan snabbt överlåta den till företaget Peab.

Affären överklagades av ett par kommuninnevånare som tyckte att kommunerna hade gett företaget Peab ett riktat kontantstöd vilket strider mot kommunallagen och deras jurister har hävdat att kommunerna måste kräva miljonerna tillbaka från Peab som köpte Ängelholm-Helsingborgs flygplats 2010.

Men i en tjänstemannaskrivelse säger man nu i Ängelholm att det inte går att riva upp affären där åtta kommuner är inblandade eftersom civilrättsliga avtal redan har slutits och besluten har dessutom vunnit laga kraft i sex av åtta kommuner.

Kammarrättens dom gäller en attsats i en serie av åtgärder, övriga beslut gäller och ska fortsätta gälla skriver kommunjuristerna. Nu föreslår man att politikerna i Ängelholm ska ersätta det juridiskt upphävda beslutet med ett annat, ett särskilt godkännande av det ursprungliga avtalet mellan kommunerna och Peabägda Ängelholms flygplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".