Rasmus Kjelldén, ordförande, Teknologkåren. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio
Lund

Kåren: "De beter sig som ett gäng högstadieelever"

Prorektor: "De har fått andra studenter att känna obehag"
1:44 min

En grupp studenter vid Lunds tekniska högskola trakasserar och hotar kvinnliga studenter. Gruppen kallar sig Lug och består av ett tiotal män. Trakasserierna har fått ledningen för LTH att kalla de utpekade till samtal.

– Vi pratade med dem hur vi ser på den här typen av beteende och har fått dem att förstå att det här ett problem som vi skulle kunna ta vidare till disciplinnämnden vid Lunds universitet, säger Annika Mårtensson, prorektor vid Lunds tekniska högskola.

Någon polisanmälan har inte gjorts ännu eftersom ledningen för LTH hoppas att samtalet med gruppen ska vara nog. Fortsätter trakasserierna är det inte uteslutet att ledningen går vidare med en polisanmälan.

Den manliga sammanslutningen Lug ska ha funnits på LTH sedan 2010 och  enligt Annika Mårtensson rör det sig om en samling högpresterande studenter med dåligt omdöme.

Gruppen ska även ha trakasserat studenter genom att bland annat kalla dem saker som hora, bög, fitta och genom att sprida allmänt dåligt stämning.

– De har genom sitt uppträdande fått andra studenter att känna ett obehag, som gjort att studenter kommit till oss och bett oss ta tag i saken, säger Annika Mårtensson.

För att samma sak inte ska upprepas till hösten har Teknologkåren sedan en tid tillsammans med LTH intensifierat arbetet med en gemensam värdegrund

– Majoriteterna av studenterna accepterar inte det här. Vi ska visa att vi bryr oss om alla studenter oavsett kön, etnicitet eller bakgrund. Alla ska vara välkomna, säger Rasmus Kjellén, ordförande för Teknologkåren.

Männen som finns med i sammanslutningen Lug är under hösten avstängda från nollningen av de nya studenterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".