Arkeologen Adam Bolander. Foto: Anna Hanspers / Sveriges Radio
Helsingborg

Underjordiskt garage kan ersätta fynd från forna tider

"Det finns mycket att titta vidare på"
1:35 min

Idag avslutas en arkeologisk förstudie i Slottshagen i Helsingborg som visar att det finns gott om spår efter liv och bebyggelse från forna tider. Bakgrunden till utgrävningen är att kommunen undersöker om det är möjligt att bygga ett underjordiskt garage på platsen.

Och rekommendationen efter en veckas utgrävningar blir att området ska undersökas ordentligt innan en eventuell exploatering, säger arkeologen Adam Bolander på Riksantikvarieämbetet.

Bara en liten bit bort från utgrävningarna ligger Kärnan och i närheten ska det ha funnits ett medeltida kloster och en kungsgård.

– Ja, man har hittat gott om lämningar och spår från svunna tider. Det handlar om rester av gamla hus, krossat tegel och husgeråd. Man har hittat en stenlagd gårdsplan från 15-1600-talet men också ett betydligt nyare betongfundament. Men det äldsta fyndet är omkring tusen år gammalt, berättar Adam Bolander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".