Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Lund

Snabbare information hade underlättat vid bakterieproblem

Karin Olsson-Bendix rapporterar
0:57 min

VA Syd har nu gjort en första sammanställning av händelseförloppet och de lärdomar man gjort när man upptäckte bakterier i dricksvattnet som tvingade 80 000 hushåll i Lund och flera byar runt omkring att koka sitt vatten under nästan en hel vecka i april. Fler utredningar kommer att göras men bolaget konstaterar att de kunde varit snabbare med informationen.

Det var den 9 april som VA Syd upptäckte förhöjda halter av koliforma bakterier och rekommenderade 80-tusen hushåll att koka sitt dricksvatten.

VA Syd konstaterar att de själva kunde varit mer förberedda på vad en kokningsrekommendation skulle innebära. Snabbare information redan från början hade gjort den egna planeringen enklare och man konstaterar också att det tog alldeles för lång tid, två dagar, innan det fanns en karta över vilka områden som berördes, den borde tagits fram direkt

Fortfarande tas det fler vattenprover än normalt och VA Syd har tillsatt en särskild projektgrupp som ska se till att lämpliga åtgärder vidtas för att den bakteriespridande huvudvattenledningen är säker att kopplas in igen. Först när det arbetet är klart vet VA Syd exakt hur mycket bakterieproblemen har kostat.

Men redan nu står det klart att det som kostat mest är övertidsersättning till personal och transporter av nödvatten. VA Syd har också förlorat inkomster för allt det vatten som spolades ut när ledningar och reservoarer spolades för att bli av med bakterierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".