1 av 3
Foto: Per Lagerström/Scanpix
2 av 3
Pia Kinhult (M), regionstyrelsens ordförande Foto: preciouspeople.se
3 av 3
Ingrid Lennerwald (S) Foto: Christian Andersson/Region Skåne
Skåne

Regionen arbetar vidare – trots förvaltningsbeslut

Regionstyrelsen: "Vi undanhåller inte"
1:54 min

Det var fel att den högste tjänstemannen tog beslutet om ny sjukvårdsorganisation istället för de folkvalda politikerna. Det slår förvaltningsrätten fast i en dom. Region Skåne tänker överklaga och jobbar vidare som vanligt tills frågan är avgjord.

I våras beslutade Region Skånes högste tjänsteman, regiondirektör Jonas Rastad, att slå samman 13 förvaltningar för sjukhusen och vårdcentralerna i Skåne till tre. Beslutet har kritiserats för att vara taget på fel sätt och i strid mot lagen. Förvaltningsrätten ger i sin dom de klagande rätt när den slår fast att beslutet skulle ha tagits av de folkvalda politikerna i regionfullmäktige.

– Det är ett stort och viktigt beslut som omfattar många människor, därför är det viktigt att det fattas av det högsta beslutande organet, regionfullmäktige, konstaterar Ingrid Lennerwald (S), andre vice ordförande i vårdproduktionsberedningen.

Domen från förvaltningsrätten innebär inte bara att den nya sjukvårdsorganisationen, Skånevård underkänns, utan också att tillsättningarna av nya chefer i de nybildade förvaltningarna upphävs.

Att beslutet inte fattats av politiker tror Ingrid Lennerwald beror på att den styrande femklövern inte vill ha någon debatt i frågan.

– Det finns ju politiska frågor som vi tidigare har fattat beslut om som strider totalt mot det förslag som ligger nu. Det är klart man inte velat ha en debatt om detta, säger Ingrid Lennerwald.

Men det tillbakavisar av regionens högste politiker, Pia Kinhult (M).

– Nej, verkligen inte men det kanske inte ska vara politisk debatt runt just organisations- och förvaltningsfrågor. Vi försöker inte undanhålla, överklagandet gör ju att det diskuteras ännu mer, säger Pia Kinhult (M), kommunstyrelsens ordförande.

Vad innebär förvaltningsrättens beslut för den nya organisationen Skånevård?

– I det korta perspektivet ingenting eftersom vi överklagar beslutet. Vi avvaktar överprövningen och ser vad vi behöver göra då, säger Pia Kinhult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".