Joakim Pincini Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Skåne

Strejk rycker allt närmare

Seko: "Synd om resenärerna"
1:39 min

Slutbuden inom både tåg, städbranchen är klara och sista budet från medlarna inom telecom väntas under onsdagseftermiddagen. Om buden ratas bryter strejken ut under kvällen och morgonen.

– Vi har under ett par års tid märkt att Almega pressar våra arbetsgivare och ser till att vårt kollektivavtal undergrävs. När vi byter operatör försöker de lönedumpa. Det vill vi stoppa, säger Joakim Pincini, klubbordförande Seko på Öresundstågen.

Störst effekt för den enskilde får strejken på Öresundstågen. Alla avgångar mellan Malmö och Göteborg ställs in helt från klockan tre inatt. Det kan även få effekter på tågtrafiken i övriga delar av regionen. På sträckan Malmö-Ängelholm går pågatågen som vanligt, men för den resenär som planerar att ta sig norrut blir det problem.

– Det är olyckligt för våra helgresenärer och de som ska i väg men tyvärr har det ju blivit så här och det kan vi inte råda över, säger Joakim Pincini.

Inom telecombranchen är ett tiotal företag varslade för strejk redan klockan 18.00 i eftermiddag. Däribland Terracom och Helsingborgsföretaget Relacom. Företagen sysslar i huvudsak med teknisk service och en strejk kan få effekter för vanliga medborgare, då felande system inte kommer att lagas. Något som kan påverka bland annat telefontrafik och bankomater.

Inom städavtalets område ligger tre Skåneföretag under strejkhot, bland annat ISS Facility som städar på Medicon Village i Lund. Sekos svar på medlarnas bud väntas under kvällen, om det ratas bryter strejken ut klockan 06.00 imorgon bitti.

– Vi ligger långt ifrån varandra när det gäller löneökningarna, säger Christel Niby, ombudsman Fastighetsanställdas förbund, region Syd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".