MC-lärare Åke Sehlin pratar säkerhet och planering med Fredrik Svensson som håller på att ta MC-körkort i Kristianstad. Foto: Jenny Johnsson Roos/Sveriges Radio
Skåne

MC-förare har bättre koll på säkerheten

"Vår planering måste vara bättre än alla andras"
1:33 min

Förra året omkom 31 motorcyklister på de svenska vägarna,  enligt statistik från Trafikanalys. Det är en historiskt låg siffra Samtidigt var det nästan dubbelt så många motorcyklar i trafik 2012 som för drygt tio år sedan.

Man är mer säkerhetsmedveten idag, menar organisationen SMC, Sveriges Motorcyklister. Det håller Åke Sehlin som är MC-lärare på Nya Trafikskolan i Kristianstad med om:

– Många tänker ett steg längre och jag upplever att många elever har fått ett annorlunda tänk. De tänker mer på säkerhet och planering.

En som klarade uppkörningen för bara någon veckan sedan i Kristianstad är Fredrik Svensson. Han har också genomgått den tvådelade riskutbildning som numera är obligatorisk för den som ska ta MC-körkort. Trots att han haft bilkörkort i 25 år så fick riskutbilningen honom att fundera mer på säkerheten på vägarna.

– Jag lärde mig jättemycket. Även vad man ska tänka på som bilist när det är motorcyklar ute i trafiken, säger Fredrik Svensson.

--Vår planering måste vara bättre än alla andras. Vi är ju inte skyddade mer än kläderna som vi har på oss, avslutar MC-lärare Åke Sehlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".