1 av 4
Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
2 av 4
Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
3 av 4
Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
4 av 4
Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio.
Malmö

Många kramar på fotbollsskola för funktionshindrade barn i Husie

Tränare: "Vi har inga direkta regler"
1:43 min

I stadsdelen Husie i Malmö finns Skånes enda fotbollsskola för funktionshindrade barn. Det var Chatrine Olsson och hennes man som för ett år sen kom på idén att ge barn och ungdomar mellan 4 och 12 år chansen att träffas och spela fotboll tillsammans och nu har hon precis utnämnts till årets eldsjäl.

Solen lyser och konstgräsplanen myllrar av föräldrar och barn som värmer upp. För till skillnad från en vanlig fotbollsskola är föräldrarna till stor del med i träningen som hjälp till sina barn.

Idén att starta fotbollsskolan fick Chatrine Olsson när hon själv blev mamma.

– 2008 födde jag en pojke med Downs syndrom, Maximus och vi är en fotbollsfamilj och vår dröm var att starta ett lag för barn med funktionshinder. Här finns inte några direkta regler utan vi jobbar utifrån varje barns egna behov. Det är mycket glädje. Helt plötsligt ligger några i mål och kramas och de är mycket måna om varandra, berättar hon.

Intresset för fotbollsskolan som drog igång för ett drygt år sen visade sig snabbt vara stort och idag kommer barn från hela Skåne för att vara med och spela.

Irma Darberg och hennes pappa Lasse är några av de som hittat hit. De är i gång och värmer upp för fullt, men Irma har en egen träningsstil.

– Hon kör en egen taktik här i hinderbanan istället för att krypa under hindret kastar hon iväg det. Men hon kommer ju igenom ändå, berättar pappa Lasse

– Det bästa med det här är att hon rör på sig men också att hon får träffa likasinnade. Att tillhöra en grupp och hålla igång.

Att spela fotboll är något av det roligaste Irma vet och på frågan om hon är bra på att skjuta mål kommer svaret blixtsnabbt.

– Japp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".