1 av 2
Dennis Wollin, ungdomsansvarig LO-styrelsen Malmö. Foto: Jakob Rickardsson/Sveriges Radio
2 av 2
Markus Blomberg, utredare på LO Skåne.
Skåne

Tuff arbetsmarknad pressar unga sommarjobbare

LO: "Hård konkurrens om de få jobb som finns"
1:26 min

Nu under sommaren gör många ungdomar sin första entré på arbetsmarknaden. Med en hög ungdomsarbetslöshet är konkurrensen om årets sommarjobb stenhård. Med få jobb krävs det extra koll på sina rättigheter och skyldigheter på jobbet. Det menar fackförbundet LO som nu dragit igång sin årliga kampanj med fokus på unga anställda.

– Det är hård konkurrens om de få sommarjobb som finns. Och vi är så klart oroliga för att man i den situationen accepterar lägre lön och sämre villkor än vad man har rätt till, säger Markus Blomberg utredare på LO i Skåne.

Dennis Wollin är en av sju LO-representanter som just nu besöker arbetsplatser runt om i Malmö för att träffa så många unga anställda som möjligt. Utrustade med frågeformulär undersöker dom om unga har koll på allt från anställningsbevis till kollektivavtal.

– Att få till exempel anställningsbevis och få reda på vilka rättigheter man har med raster och sådana saker, så är det positivt att se att de allra flesta vet om att de har fått det. Sedan har vi frågan om kollektivavtalet och där många säger "vet ej" för att man inte har koll på om det finns eller inte

Att unga som nu under sommaren tar sina första steg ut på arbetsmarknaden vet vad som gäller är något som är betydelsefullt för alla parter, menar Markus Blomberg på LO.

– Vi vill att ungdomarnas kontakt med arbetslivet ska bli så bra som möjligt. Ingen ska fara illa, utan man ska ha koll på sina rättigheter och skyldigheter. Då genomför man också ett bättre jobb. Det tjänar arbetsgivaren på och den som jobbar, säger Markus Blomberg, utredare på LO-distriktet Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".