1 av 2
Foto: Henrik Montgomey/Scanpix
2 av 2
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Skåne

Inbrottstjuvar blir alltmer orädda

"Man bryr sig inte att folk är hemma"
3:46 min

Just under sommaren kan bostaden vara särskilt utsatt när man reser iväg på semester. Men Göran Wigermo på polisen i Kristianstad har sett en annan oroväckade trend. Nämligen att tjuvarna i allt större utsträckning bryter sig in medan de boende ligger och sover.

– Ett fönster står på glänt och det är bara att kliva in. Man är inte rädd att bli upptäckt längre.

Enligt Göran Wigermo på polisen i Kristianstad händer det ofta även att tjuvar slår till dagtid när villaägaren håller på att arbeta i trädgården.

– Du lämnar altandörren eller källardörren olåst. Sedan när du kommer in igen upptäcker du att någon obehörig varit på besök.

Just nordöstra Skåne var hårt drabbat av villainbrott under midsommarhelgen, men annars är den delen ganska förskonad menar polis Göran Wigermo. Det har varit betydligt färre inbrott i år jämfört med förra året. Betydligt värre är det i de västra delarna av Skåne, från Malmö, via Helsingborg och upp till Hallands län.

Enligt Brottsförebyggande Rådet har antalet villainbrott under den senaste tioårsperioden ökat med 21 procent. Hittills i år så har det varit omkring 1600 bostadsinbrott i hela Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".