Tio skånska butikschefer åtalas

På fredagen släpptes åtalet i muthärvan inom Systembolaget. Sammanlagt är det 92 butikschefer och leverantörer som misstänks för mutbrott eller bestickning. De flesta åtalas i Stockholm, men en del av rättegången kommer att hållas i Helsingborg.

I Helsingborg åtalas 16 butikschefer, varav tio från Skåne, för mutbrott. De är alla misstänkta för att ha tagit emot pengar av en leverantör, för att leverantörens varor skulle få en bättre placering i deras butiker och därmed sälja bättre.

Pengarna har satts in på chefernas konton, eller så har de fått checkar av leverantören. Det rör sig om summor på mellan 2 633 kronor och 16 640 kronor. I förhören har vissa av cheferna hävdat att det här inte är mutor utan pengar som man fått som ersättning för man köpt in varuprov av leverantören.

Tre personer från det företag som har levererat varorna, en firma baserad i Stockholm, kommer att åtalas i Stockholms tingsrätt.  De misstänks för bestickning, alltså för att ha mutat. Sammanlagt ska de ha betalat ut närmare en miljon kronor till 78 anställda på Systembolaget, de flesta butikschefer.