1 av 2
Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix
2 av 2
Andel specialistsjuksköterskor på landets barnkliniker - klicka för grafik
Sverige

Stora skillnader bland landets barnkliniker

"Det är ett svaghetstecken"
2:11 min

Skillnaderna är stora när det gäller specialistkompetensen hos sjuksköterskorna inom svensk barnavård. På vissa kliniker är andelen vidareutbildade sjuksköterskor mellan 75 och 90 procent, medan andra ligger på under hälften. På Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm är andelen på ett par avdelningar så låg som knappt 19 respektive 29 procent.

– Såklart skulle det vara väldigt mycket bättre om vi hade en högre andel specialistutbildade sjuksköterskor. Det är också viktigt att vi använder personalen på rätt sätt. Men visst är det ett svaghetstecken att vi har så få specialistutbildade sjuksköterskor, säger Svante Norgren, divisionschef på sjukhuset.

Ekot har frågat samtliga barnkliniker i Sverige om andelen specialistutbildade sjuksköterskor, totalt ett femtiotal. Av de drygt trettio som har svarat säger de allra flesta att de önskar sig en högre andel vidareutbildade. Flera har ett mål på hundra procent.

Barn- och ungdomsmedicinska kliniken i Jönköping är en av de kliniker med en hög andel. Maria Ekelöf är överläkare där.

– Vi behandlar barn med en rad olika tillstånd. Det kan vara ganska komplicerade tillstånd. Det kan vara akut sjukvård och det kan handla om långvariga kontakter. Vi tycker att det är viktigt att sjuksköterskorna har en ordentlig kunskap inom området, säger hon.

Och då räcker inte grundutbildningen?

– Nej, jag menar att det är viktigt att man har ytterligare, fördjupad kunskap inom området barn- och ungdomsmedicin, säger Maria Ekelöf.

På Astrid Lindgrens barnsjukhus är den totala andelen specialistutbildade sjuksköterskor inom slutenvården femtio procent. Divisionschef Svante Norgren tror att sjukhusen ute i landet har lättare att rekrytera än vad de har.

– Rekryteringsläget är inte likadant i hela landet. Konkurrensen om sjuksköterskorna ser olika ut i olika delar, säger han.

Är det bara det?

– Ja, jag tror det, för vi är väldigt aktiva vad det gäller att hitta åtgärder för att öka andelen specialiserade sjuksköterskor.

Kan man då bedriva den högspecialiserade vård som man har på Astrid Lindgrens barnsjukhus när hälften av personalen saknar vidareutbildning?

– Ja det går, men det skulle gå betydligt bättre om vi hade fler specialistutbildade sjuksköterskor, säger Svante Norgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".