Nytt vittne kan omkullkasta Helénrättegången

Ett nytt vittne i målen kring morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad har dykt upp. Ulf Olsson, som har dömts för mordet på Helén Nilsson, umgicks med vittnet vid tiden för morden och nu kan Helénrättegången komma att göras om.

I slutet på förra året fann Lunds tingsrätt att Ulf Olsson var skyldig till mordet på Helén Nilsson 1989. Under hela rättegången drev försvaret linjen

att det kan finnas fler gärningsmän. Som stöd för detta hade man bland annat de hypnosförhör som gjorts med Ulf Olsson där han talar om en person från Malmö som han umgåtts en del med och också hade ett sexuellt förhållande med vid tiden för morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad.

Problemet för försvaret var att den här personen aldrig hittats och har därför mer eller mindre avfärdats som fantasier.

Men nu har han alltså dykt upp. För två veckor sedan vallades Ulf Olsson på stället i Malmö där mannen skulle ha bott. Efter att ha varit i trappuppgången och talat med dem som bor där så kunde man få tag på mannen.

- Ja, får jag fram uppgifter som stöder det min klient sagt tidigare så kommer jag givetvis att höra denna person inför domstol och då får rätten ta ställning till om den ska ta om rättegången, säger Ulf Olssons advokat Sven Jernryd till P4 Radio Malmöhus.

Vad detta i slutänden får för betydelse återstår att se. Faktum kvarstår att Ulf Olssons sperma hittades i Helén Nilssons kropp och det finns också andra saker som visar att Ulf Olsson är starkt inblandad.

I Jannicadelen är rättegången ännu inte avslutad och tingsrätten har inte tagit ställning i skuldfrågan, men i Heléndelen har man redan sagt att Ulf Olssson är skyldig och får då inte ta ställning i skuldfrågan igen, därför skulle man i så fall vara tvungen att göra om rättegången.