Stefan Svensson, docent i brandteknik. Foto: Anna Lyrenäs/Sveriges Radio
Malmö

Metallbränder är svårsläckta

Brandexpert: "Vattnet blir till ånga"
3:59 min

Det tog lång tid innan branden på Stena Recyclings skrotupplag var under kontroll. Metallbränder är kända för att vara svåra att släcka.

– Metallen värms upp och värmen gör att släckvattnet bara ångar av. Är det dessutom ett skrotupplag där metallen ligger i en stor hög så kommer man inte igenom med släckvattnet, säger Stefan Svensson, docent i brandteknik vid Lunds universitet.

Det var först när räddningstjänsten fick fram större pumpar och vattenkanoner som branden började ge med sig. Det var först efter flera explosioner som gjorde att branden spred sig i morse som det blev aktuellt att ta fram den kraftfullare utrustningen.

– Den större kapaciteten med stora vattenkanoner och pumpar är ett samarbete som finns mellan oljebolagen och räddningstjänsterna som bland annat finns i Malmö men det tar lite tid att bygga upp dem och finns det inget behov drar man inte på, säger Stefan Svensson.

När det gäller röken från branden som under många timmar var kraftig, tycker inte heller Stefan Svensson att folk behöver vara oroliga.

– Röken går uppåt och atmosfären har en bra utspädande effekt på den. Det behöver inte vara farligt bara för att man känner lukten av röken, säger Stefan Svensson.

Det var högar av uttjänt elektronik och vitvaror som brann och för naturen hade det bästa kanske egentligen varit att låta allt brinna ner.

– Så fort man börjar använda släckmedel och släckvatten så påverkar det marken eller grundvattnet, i det här fallet vattnet i hamnbassängen där släckvattnet rinner ner. Då måste man göra en bedömning vad som är bäst, att låta det brinna eller släcka, säger Stefan Svensson.

Kan den här typen av företag göra något för att minska risken för bränder?
– Det är svårt att säga men de skulle möjligen kunna begränsa storleken på de här högarna som man lägger upp skrotet i. Då begränsas omfattningen av en eventuell brand, säger Stefan Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".