Hanöbukten

Ingen vet vad som orsakar problemen i Hanöbukten

1:23 min

Inget enstaka utsläpp eller miljögift verkar ligga bakom problemen i Hanöbukten. Det visar Havs- och fiskemyndigheten i sin första delrapport om Hanöbukten, som presenteras för regeringen idag.

– Utredningen har bland annat studerat allmänhetens farhågor om utsläpp från industrier, blyrester från skjutfält och läckande vrak, säger Mats Svensson, ansvarig för utredningen på Havs- och vattenmyndigheten.

– Alla de här faktorerna har vi undersökt och försökt följa upp, men vi kan inte säga att någon av de här enstaka faktorerna kan ha förorsakat det vi ser i området. Däremot kan de ha varit med och lagt till en stress till de ekosystem vi har i området, säger Mats Svensson

Ännu kan man inte säga exakt vad som orsakar den försämrade havsmiljön i Hanöbukten, utan utredningen jobbar efter fyra huvudspår, säger Mats Svensson. Allmänhetens rapporter och farhågor om utsläpp och eventuella miljögifter är ett.

Man har också gjort närmare studier utifrån rapporter om minskade fiskfångster genom nytt provfiske och med hjälp av landningsdata från fiskekontrollen i Simrishamn. Ett tredje spår är den ökade mängden brunt och järnrikt vatten i Helge å, som rinner ut i Hanöbukten och som man tror lokalt påverkar fisken.

– Vi tror att det bara är en lokal påverkan, men det kan ha en bidragande effekt som tidvis kan ställa till det för fisken i området, säger Mats Svensson

Det fjärde spåret undersökningen har tittat på är hur ekosystemen i stort mår i hela södra Östersjön.

– Vi har också då varit i kontakt med Danmark och vi har också underhandskontakter med Tyskland och Polen för att studera hur ekosystemen mår egentligen och vad vi ser där är att vi har tecken på näringsbrist i många av de här systemen, säger Mats Svensson.

Utredningen om Hanöbukten fortsätter nu med fler analyser och undersökningar. I september blir det en ny hearing och den 31 oktober ska ett förslag till åtgärdsprogram lämnas till regeringen.

Malin Thelin

malin.thelin@sverigesradio.se
040-666 55 84

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista