1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
2 av 2
Ulrika Rogland, åklagare. Foto: Drago Prvulovic / Scanpix
Malmö

Föreståndare som inte anmälde sexövergrepp frias

1:19 min

Malmö tingsrätt friade i förmiddags en föreståndare på en privat förskola i Malmö som dröjt med att anmäla misstankar om sexövergrepp mot barn på förskolan.

Åklagaren menade att föreståndaren begått tjänstefel när hon väntade en dryg vecka med att anmäla misstankarna. Kvinnans advokat Magnus Lundh välkomnar domen.

– Jag tycker själv att hon vidtagit de åtgärder som jag menar var rimliga i den situation hon befann sig i, säger Magnus Lundh.

Det var i juni i fjol som en pappa kontaktade föreståndaren på den privata förskolan med misstankar om att hans barn kan ha utsatts för övergrepp. Barnet hade berättat att en manlig barnskötare visat snoppen medan barnen vilade på förskolan. Föreståndaren ville då, i samråd med föräldrarna, prata med barnet men det samtalet dröjde. Under tiden konfronterade föreståndaren barnskötaren.

Åtta dagar senare ringde en annan förälder och berättade en liknande historia. Dagen efter kontaktade föreståndaren barnkriscentrum och polisen. Tingsrätten menar att föreståndaren varit oaktsam genom dröjsmålet men att det ska ses som ringa och ogillar därför åtalet. Det är något som åklagaren Ulrika Rogland vänder sig emot.

– Den här anmälningsskyldigheten är absolut och den ska göras genast. Man ska inte göra en massa avvägningar och prata med andra personer innan man anmäler. Vilket hon gjorde och då tog tid på sig. Tingsrätten går på samma linje, att de tycker det är ok att man diskuterar med den som är misstänkt och så vidare. Det är helt emot vad som står när det gäller anmälningsskyldigheten. Det är de sociala myndigheterna som ska avgöra vilka åtgärder som behöver göras för barnets bästa´, säger åklagaren Ulrika Rogland, som säger att hon troligtvis kommer överklaga domen.

Den manliga barnskötaren dömdes i april i år till fyra år och tre månader´s fängelse för flera sexuella övergrepp mot barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista