100 trafikolyckor i Skåne

Snöovädret drabbade Skåne med full kraft under helgen. Nästan 100 trafikolyckor inträffade i länet, tusentals blev utan ström och fast telefon och tåg- och flygtrafiken fick ställas in.

Under lördagseftermiddagen snöade och blåste det kraftigt i hela Skåne. Tidigt rapporterades om en svår bussolyckan utanför Åkarp. 24 personer fick föras till sjukhus, en del med svåra skador.

Även i närheten av Ängelholm gick en buss i diket, med flera skadade som följd.

Fram till och med söndag morgon inträffade nästan 100 trafikolyckor i Skåne. En fjärdedel av dem ledde till personskador.

- Det är snö och modd på vägar. Alla vägar är framkomliga, med det är svårare att ta sig fram på de mindre vägarna, säger Roland Andersson på Vägverkets trafikinformationscentral i Skåne på söndagsmorgonen.

Nästa alla kommuner i Skåne drabbades också av strömavbrott. På söndagsförmiddagen var drygt 12 000 abonnenter utan ström, flest i nordöstra Skåne.

- Det är svårt att säga när alla kan ha fått tillbaka strömmen. Det väntas ju mer snö och blåst. Men hittar vi bara felen tror vi att det ska gå snabbare att reparera den här gången jämfört med förra ovädret, säger Tom Jansson, informatör på Sydkraft.

Omkring 8000 hushåll i Skåne är också utan fast telefonförbindelse. De flesta som inte kan ringa finns i Kristianstad och Ystad.

Tåg- och flygtrafiken drabbades också av ovädret. Tågen stod under lördagen stilla i flera timmar, för att komma igång igen vid 20-30-tiden. Ett flyg från Sturup fick ställas in under lördagen. Under söndagen gick tågen och flygen gå nästan som vanligt.