Gråsälsstammen i Östersjön uppgår nu till 30 000 individer. Men arten är fortfarande hotad, enligt Naturvårdsverket. Foto: Janerik Henriksson
Östersjön

Framtiden för gråsälen är osäker

1:49 min

Trots att den svenska gråsälen har ökat kraftigt är djurets framtid inte säker. Enligt en ny rapport från Naturvårdsverket beror gråsälens dåliga framtidsutsikter på miljögifter i Östersjön.

– Det är väl ingen överraskning att miljön i Östersjön är problematisk och att den ställer till det för de här sälarna. Eftersom de befinner sig långt upp i näringskedjan så hamnar till slut alla de miljögifter som finns i Östersjön i sälarna, säger Mark Marissink, enhetschef på Naturvårdsverket.

Antalet gråsälar i Östersjön har ökat kraftigt de senaste åren och sälarna är nu ungefär 30 000. Men trots detta är gråsälens framtid alltså inte säker.

I ett försök att ta reda på hur den svenska naturen mår har Naturvårdsverket tittat på 164 djur- och växtarter. Ungefär hälften av de djur- och växtarter som kontrollerats har inte en gynnsam bevarandestatus, vilket betyder att det är oklart om stora antal av arten kommer överleva och finnas kvar i framtiden.

Den vanligaste anledningen att en djurarts framtid är osäker är att stammen inte är tillräckligt stor, något som till exempel är fallet med uttern.

När det gäller den omdiskuterade vargstammen menar Naturvårdsverket att mycket tyder på att den är tillräckligt stor.

– Vi drar inte någon slutgiltig slutsats när det gäller gynnsam bevarandestatus för varg. Vi rapporterar populationsstoreken och att det inte är några problem med utbredningsområdena och livsmiljön för vargen. Däremot har vi inget referensvärde för populationsstorleken. Vi vet inte exakt hur många vargar vi ska ha för att kunna dra slutsats om gynnsam bevarandestatus, säger  Mark Marissink.

Johanna Johansson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista