1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Karl-Gösta Nygren KI
Vetenskap

Provrörsbefruktning ökar risken för lågt IQ

IVF ger lite ökad risk för låg IQ
1:31 min

För över tre decennier sedan föddes den första provrörsbabyn. Nu visar en stor undersökning av svenska barn att provrörsbefruktning inte ökar risken för autism, men att man det finns en höjd risk för svagbegåvning.

Antalet barn som föds med autism och liknande diagnoser har ökat under senare år och forskarna ville undersöka om det kunde hänga ihop med att det föds allt fler provrörsbarn. Men resultaten är lugnande för barnlösa som funderar på IVF-behandling.

Provrörsbarnen har inte ökad risk för autism, däremot blir en större andel av provrörsbarnen så kallat svagbegåvade, alltså med en IQ under 70. 

– Slutsatsen är lugnande besked kan man säga. Det finns alltså ingen anledning att ändra på IVF-behandlingarna annat än ytterligare ett skäl att undvika multipla graviditeter, tvillingar och trillingar, för då kommer riskerna upp, säger Karl-Gösta Nygren som är en av forskarna bakom studien.

Genom att bara sätta in ett ägg i taget minskar risken för skador på barnet.

Referens: Sandin. S et al, Autism and Mental Retardation Among Offspring Born After In Vitro Fertilization, JAMA online 2 July 2913, 2013;310(1):75-84.

Michael Borgert
michael.borgert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".